Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Megemlékezés október 6. alkalmából

Apró környezetszépítések, fejlesztések

A napokban az iskola udvarán, a diszköves területen egy kosárlabdapályát alakított ki Lippai Zsolt tanár úr. A zöld-sárga szélű pálya máris nagyon népszerű a gyerekek körében.
A Riczkó Lajos bácsinál évek óta őrzött vasekét és az elő-talyigát sikerült  megmenteni. Az önkormányzat karbantartói végezték a betonozást és a hegesztést, míg a festés Szabó László munkáját dicséri. A gyöngykavicsot Terjékné Eszterhai Enikő lelkipásztor adományozta. Az eke még az 1920-as évek legelején készült s nagyon sok gyerek most lát ilyet először.
Az iskola főbejárata előtti mélyen betonozott területen egy mini sziklakertet alakítottunk ki. A hidrokvarcit és riolit ártufa sziklákat Csimbók Ervin vállalkozó, míg a növényeket  számos dögei polgár adományozta.
Az iskola hátsó kijárata közelében hamarosan elkészül az  a  "odúfa " melyre Tahirák Erzsébet 7. osztályos, Tahirák Dávid 4. osztályos és Bodnár Bettina 6. osztályos tanulók illetve szüleik által készített madárlakások és etetők kerülnek. Ez újabb dísze lesz az iskolaudvarnak.
11-műanyag lefolyócsőből készült B-típusú cinegeodú készült el egy műhelyben, a napokban. Október közepén  kerül sor a kihelyezésükre az iskola melletti liget fáira.
A főbejárati vasajtó fölötti üvegablakra a négy alsós osztály tanulói és osztályfőnökei által készített üvegfestmény van  készülőben. A tanulók a négy évszakot dolgozzák fel. A munka várhatóan decemberre lesz kész.


(Agárdi Sándor)

 

Gratulálunk!

A napokban vehette át aranydiplomáját a nyíregyházi Főiskolán tartott ünnepség keretében Szűcs Tiborné tanítónő. Az aranydiplomát az 50-éve végzett pedagógusok vehetik át.
A községünkben élő sok-sok egykori dögei kisdiákot útjára indító tanítónéni ma is köztiszteletnek örvend. Férjével Tibi -bácsival jó egészségben élnek, ma is aktívan kertészkednek, sőt a szőlőművelést is elvégzik. A falu rendezvényein is gyakran találkozhatunk velük.
Szűcs Tiborné született Vincze Erzsébet 33-évet tanított a dögei iskolában. Legjobban az első osztályosokkal szeretett foglalkozni. Tanított felsősöket is. Itt sok éven át rajzot, testnevelést, matematikát és magyar irodalmat is oktatott, de volt napközis nevelő is. Nagyon szerette a felnőttoktatási munkát, ahol több éven át dolgozott. 9-évig volt az iskola igazgató helyettese is.
17-éve ment nyugdíjba. 51-éve él boldog házasságban férjével. Három gyermekük született. Közülük egy választotta a pedagógus hivatást, egyikőjük államigazgatási főiskolát illetve informatika szakot végzett. Gyakran meglátogatják a nagyszülőket.  Hatalmas boldogságot jelent a családban a négy szép unoka. Erzsike néni elmesélte, hogy egy képeslapot kapott az egykori osztályától amiben ez állt: Szeretettel végzett munkájáért.!
Úgy érzi az iskolában a faluban végzett három évtized nem múlt el eredménytelenül. Tanítványai ma is tisztelik, szeretik.
Az iskola dolgozói nevében ez úton mi is gratulálunk és egészségben eltöltött boldog nyugdíjas éveket kívánunk számára és Kedves Családja számára!

/Agárdi Sándor/

 

Érdekes alakú krumplik

Bodor Viktória 3. osztályos tanuló és édesanyja által gyűjtött különleges alakú krumplik.

/AS/

HOSPITÁLÁS ÉS INTÉZMÉNYLÁTOGATÁS TARCALON

2013. szeptember 19-én az Integrációs iskolai programunk részeként  24-fős küldöttség kereste fel a  Tokaji-hegy nyugati oldalán található Tarcal község általános iskoláját. A vendéglátóink nagy szeretettel fogadtak bennünket, s az intézmény bemutatása után megtekintettük a 4. osztály egyik matematika óráját. Természetesen az a módszer érdekelt bennünket, amelyet az iskola igazgató helyettese  alkalmazott a hátrányos helyzetű  gyerekek felzárkóztatása érdekében. A kombinált óravezetés  nagy része a digitális táblán zajlott. Az iskolában közel azonos számú gyermek tanul, mint nálunk Dögében, azonban 19-fő pedagógus oktatja őket, sőt kezdő pedagógusok, úgynevezett mentor tanárok is segítik a munkát.
A rövid óraelemzés után egy séta következett a gyönyörű zempléni faluban. Nagy hangsúlyt helyeznek a közterek kialakítására, a turizmusból adódó lehetőségek kiaknázására.
A finom ebédet egy régi, de nagyszerűen felújított pincében fogyasztottuk el, amit itt "Borfalunak neveznek". Valójában ez az épületegyüttes is a falusi vendéglátást vállalja fel. Maradtunk volna még a vendégszerető és igen szép hegyalján, de a szakadó eső inkább a hazaindulásra ösztönzött.
Az elmúlt  évben megismertük a Bodrogkeresztúri iskolát, ahol szintén sok érdekes tapasztalattal tértünk haza. A tarcali intézmény sok dologban hasonlít  a dögeihez. Az ötleteket, tapasztalatokat igyekszünk majd mindennapi munkánkban felhasználni, s visszavárjuk kedves vendéglátóinkat. (as)

Tanévnyitó 2013-14

Tanévnyitó 2013-14.

Tanév eleji tájékoztató

Ez úton értesítem  a tanulóifjúságot és a szülőket, hogy a dögei Ölbey Irén Általános Iskola ünnepélyes tanévnyitóját 2013. szeptember 1-jén vasárnap délután 4-órakor tartjuk az iskola előtti dísz- téren. Kérem,hogy a tanulók fél 4-re legyenek az iskola előtt, s az osztályfőnökükkel vigyék le a kijelölt helyre a székeiket. A tanévnyitó ünnepség után iskolánk névadójának bronz mellszobrát avatjuk fel ünnepélyes keretek között.
Az első tanítási nap hétfőn 8-órakor kezdődik. Hétfőn és kedden 12-óráig lesz iskola, ebédet még nem kapnak a gyerekek, s 12-től hazamehetnek illetve a szülők hazavihetik gyermekeiket. Tankönyvosztás a hétfői napon lesz. Azok a szülők akik befizették a tankönyvek árát, a feladóvevényt hozzák magukkal, s fénymásoltassák le az iskolatitkárnál, mivel a könyvet csak így adhatjuk ki.

Agárdi Sándor
igazgató

Értesítés!

Kedves Szülők!

Akiknek gyermekei  a dögei Ölbey Irén Általános iskola  tanköteles korú tanulói, s a tankönyvekért fizetniük kell, kérem, hogy a kapott csekken augusztus 15-ig fizessék be a meghatározott összeget!  Ígéretet kaptam, hogy a községi önkormányzat  lehetőségei szerint, a korábbi két év hagyományát követve, támogatást fog nyújtani a tankönyvért fizető családoknak. Ennek összegét a Képviselő testület meghatározza. Kérjük őrizzék meg a befizetési szelvényt, mert ennek bemutatása esetén  tudjuk a támogatást elszámolni és a szülők részére kifizetni.
Köszönöm megértésüket.
Agárdy Sándor igazgató
További cikkeink...