Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

HRSE Iskola program- Iskolanap

Debrecen, 2014. május 15.

Esős, szeles időben, de nagyon jó hangulatban indultak el az elsősök és a másodikosok Debrecenbe.

1000 órára érkeztünk a Hajdú Rendészeti Sportegyesület központjába a Mikes Kelemen utcára. A tornateremben köszöntöttek bennünket, majd kommandós bemutatóra került sor. Megnézhettük, kipróbálhattuk a fegyvereket, bilincseket, egyéb eszközöket, majd beülhettünk a szirénázó rendőrautóba. A kutyás bemutató nagyon tetszett a gyerekeknek.

A következő helyszín a repülőtér volt. Átmentünk a beléptető kapun, felmentünk az irányítótoronyba, ahová civileket ritkán engednek be. Beszállhattunk a tűzoltóautókba, bekukkantottunk a mentőhelikopterekbe.

Aztán siettünk ebédelni az egyik debreceni iskola ebédlőjébe. A konyhás nénik nagyon megdicsérték gyerekeinket!

Délután visszatértünk a kiképzőközpontba, ahol rendőrök tartottak közlekedésbiztonsági előadást
a helyes kerékpáros, gyalogos közlekedésről. Aztán interaktív bűn-megelőzési előadás következett, ahol megtanultuk: Ne félj a rendőrtől! Ezután kreatív foglalkozás és arcfestés következett. A napot gyerek zumbával zártuk.

Nagyon köszönjük Balogh Józsefnek és a HRSE valamennyi dolgozójának ezt a felejthetetlen, emlékezetes napot, és azt is, hogy a sok iskola közül minket választottak! Köszönet még Szabóné Balogh Erika tanárnőnek is!

Szónokné Vincze Katalin


Erdei Túra a Ricsikában

2014. május 6-án 13-órától a kisvárdai Könyvtár pályázata keretében 18 tanuló vett részt iskolánkból az 1000 hektáros Ricsikai erdőben tett kiránduláson. Kényelmes klímás mikrobusszal mentünk ki az erdő közepén található László-tanyára. Itt a " Pötyi-bá tanyáján" vagyis az erdei iskolában lepakoltunk s az idő rövidsége miatt már indultunk  is felfedező utunkra. Az 500 éves kocsányos tölgy alatt találkoztunk "Simi-Samu Sámuellel a nagy hírű ricsikai ősemberrel", s szép történetet hallottunk Rákóczi ittjártáról. A fát Rákóczi Fának is nevezik. Már csemete volt a Dózsa-féle parasztháború idejében. Alig tudtuk elhinni, pedig igaz! A fa egyébként egy egész életközösség. Denevérek, darazsak, hangyák, madarak laknak benne. Igazgató bácsi minden növénynek és állatnak kívülről mondta a nevét, nem is kellett határozót használnunk. Zacskóba gyűjtöttük "amit a természet elengedett", illetve sokat fotóztunk. Visszatérve a táborhelyre, a két törzs tagjai elkészítették a gyűjteményeket, felírták a tanult élőlények neveit. Volt egy kevés idő a játékra is. Nagyon szép volt a környezet és az erdő, s kitűnően éreztük magunkat. Ráadásul játszva, sok-sok mindent megtanultunk. Örülök, hogy tagja lehettem a kutató csapatnak.

( Krajnyik Zsanett 5. osztályos tanuló)

Éljen május elseje!

 

Magasugró verseny

Iskolánk rendezte a megyei döntőt

2014. április 26-án szombaton 9-től 12-ig a dögei Ölbey Irén Általános Iskola adott  helyet az Országos Herman Ottó biológiai verseny megyei döntőjének.
A komplementer ismeretanyagra épülő írásbeli  munkában 14- tanuló versenyzett a megye számos pontjáról. Végül  a nagyecsedi Szántó Eszter 8. osztályos tanuló jutott tovább az országos döntőbe, 98 ponttal / 100-volt  a maximum!/  A verseny szervezésére és levezetésére Agárdy Sándor igazgató urat kérte fel az országos versenybizottság. Dögei gyerek, a verseny tisztasága érdekében most nem indult. A feladatlapok javításában önként részt vállaltak  iskolánkból: Pappné Belinszky Júlia, Szónokné Vincze Katalin és  Lippai Zsolt pedagógusok. Munkájukat, szabadidejük feláldozását ez úton is köszönjük!
(as)

Szent-György lovagok vetélkedője

2014. április 24-én iskolánk három tanulója kapott meghívást a kisvárdai Szent-György Görög Katolikus Általános iskola által szervezett vetélkedőre.  A feladat ez alkalommal egy reneszánsz étel elkészítése és bemutatása volt, korabeli receptek alapján, valamint a korhű öltözetekben való megjelenés. A Szivák Gábor könyvtár igazgató úr által kitűnően, játékosan és élményszerűen levezetett versenyen mindenki győztesként térhetett haza. A hivatalos pontozásban iskolánk csapata az igen előkelő negyedik helyezést érte el. A csapat tagjai voltak: Kozma Kinga, Illés hajnalka és  Szabó Tamás 6. osztályos tanulók. Segítségünkre volt még Dudás Nóra 6. osztályos tanuló is. A csapatot felkészítette: Vincze Ferencné tanárnő és Agárdy Sándor igazgató úr. Igen jól éreztük magunkat a délután folyamán, s jövőre is szeretnénk részt venni  a lovagi -történelmi vetélkedőn.


Aki a csapatot elkísérte mint íródeák: Kozma Aletta 6. oszt. tanuló.

Ölbey nap

2013. április 15-én kedden, az Ölbey napon névadónk tiszteletére különböző versenyeket rendeztünk  A környező 14 településről 112 diák illetve felkészítőik neveztek. 88 tanuló döntött úgy, hogy megtisztelve rendezvényünket, a gondtalan játék helyett összemérik tudásukat magyar nyelvből és angolból. A magasugró verseny 24 tanulójának egy szomorú esemény miatt későbbi időpontra halasztottuk a versenyzést.

Agárdi Sándor, igazgató úr megnyitója után technikai eligazítás volt, majd kezdődött a nagy megmérettetés!

Kilencedik alkalommal rendeztünk nyelvtan és helyesíró versenyt, ahol a magyar nyelvtan eddig elsajátított szabályait alkalmazhatták az alsó tagozatos diákok. Tollbamondással és nyelvtani feladatlappal döntöttük el ki használja közülük legpontosabban a magyar nyelvet. Eredményeink a tanulók településeinek és felkészítő tanárainak megjelölésével:

1. osztály:

I. hely:   Simon  Gergő Döge /Pappné Belinszky Júlia/

II. hely:  Virgula Tekla Kisvárda Református Ált.Isk. / Márta Julianna/

III. hely: Virtás Alexandra Döge /Pappné Belinszky Júlia/

2. osztály:

I. hely:   Mónus Eszter Döge /Szónokné Vincze Katalin/

II. hely:  Lakatos Sára Kisvárda Református Ált. Isk. /Hulicsák Ferencné/

III. hely: Kerepesi Tünde Pap /Oláh Zsuzsa/

3. osztály:

I. hely:    Szürös Boglárka Kisvárda Református Ált. Isk. /GyüreAndrea/:

Mónus Dániel Döge /Ivánkóné Pásztor Mariann/

II. hely:  Kalenda Cintia Nyírtass /Kiss Anna/

III. hely: Bodrog Adél Pap /Kovácsné Koi Zsuzsanna/

4. osztály:

I. hely:    Tahirák Dávid Sándor Döge /Baráth Anikó/

II. hely:   Dancs Bertalan Tuzsér /Vantyuch-Váradi Erzsébet/

III. hely: Séra Áron Döge /Baráth Anikó/

Két tanuló /Bíró Noémi 3. osztály Jéke és Szűcs Réka 4. osztály Nyírlövő/ bár a képzeletbeli dobogóra nem jutott fel, jutalmat kapott a hibátlan tollbamondásáért igazgató úrtól.

 

Negyedik alkalommal hirdettük meg a felső tagozatosok körében kedvelt „Legek” angol nyelven versenyt, ahol újabb négy kategóriában néztük meg, hogy 2 perc alatt ki tudja a legtöbb szót helyesen leírni a témakörhöz. A verseny kategóriánkénti eredménye:

Ige kategória:

I. hely:   Titka Ivett Döge / Rubóczkiné Csépke Krisztina/

II. hely:  Rácz Andrea Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: László Lili Nyírkarász / Kótka Tiborné/

Bútorok kategória:

I. hely: Vaskó Barbara Nyírkarász /Kótka Tiborné/

Sport kategória:

I. hely: Vaskó Dániel Nyírkarász / Kótka Tiborné/

Ruhaneműk kategória:

I. hely: Rácz Fanni Gyulaháza /Paládi Tamás/

Tóth Gréta Nyírkarász / Kótka Tiborné/

II. hely: Végső Eszter Nyírkarász / KótkaTiborné/

 

A verseny végén jól esett az uzsonna, majd a versenyzők vidáman barangolták be iskolánkat, hallgatták a folyosón a madárcsicsergést, majd az udvaron felfedezték a Füvészkertet. Közben a felkészítők megbeszélték az aktuális problémákat, feladatokat, a zsűri pedig szorgalmasan javított. A hűvös,kissé szeles idő miatt az eredményhirdetés az aulában zajlott.

A versenyek részletes eredményei és képsorai az iskolánk honlapján megtalálhatóak.

A hangulatos nap után a versenyzőknek köszönöm a lelkiismeretes felkészülésüket, tanáraik felkészítő munkáját, s a győzteseknek gratulálok!

A rendezvény fő támogatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kisvárdai tankerülete volt, nekik köszönhetjük a jutalmazást.

Minden versenyző ajándékkal távozott, melyet a Renomé Print kisvárdai papírboltjának köszönhetünk.

A gyerekek és kísérőik vendégül látásában támogatónk volt a Kisvárda Kenyérgyár Kft.,Döge Község Önkormányzata és iskolánk diákönkor-mányzata.

A finom édességeket szülőknek köszönhetjük / Dankó Zolika, Kovács Vivien, Zakor Réka 1., Mónus István,  2., Dankó Dominik, Lakatos Dzsenifer 3., Kántor Anett, Riczkó Ferenc, Séra Áron 4., Dankó Tamás 8. osztályos tanulók szüleinek.

A verseny lebonyolításáért minden kollégám segítségét köszönöm:

Baráth Anikó.

 

 

Idegennyelvű színjátszó találkozó Rakamaz

Az Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézet meghívására idén 4. alkalommal utaztunk Rakamazra az idegen nyelvű drámafesztiválra.

Iskolánként egy csoportot tudtak fogadni, így alsós vegyes csapattal készültünk. A második, harmadik és negyedik osztályosok közül választottam ki a 18 szereplőt. Hetek óta tartott a kiscsoportos felkészülés, s utolsó héten voltak az összpróbák. Április 11-én délelőtt bepakoltunk az autóbuszba és talán az eddigi legnagyobb izgalommal indultunk Rakamazra! Mivel ebéd után szerepeltünk, az ebédidőben előkészítettük a díszletet és beöltözött mindenki a jelmezébe.

Ekkora izgalom még bennem sem volt soha, ugyanis Szabóné Balogh Erika tanárnő még a múlt tanévben elkészítette az általam dramatizált mese fordítását, de a felkészülést egyedül oldottam meg a gyerekekkel. Életemben nem tanultam angolul, s a sors adott egy lehetőséget a télen egy tanfolyamra itt Dögében, hát belevágtam. A 120 óra után úgy gondoltam megpróbáljuk az idén is Rakamazon a fesztivált. S amikor csoportunk előtt húzták szét a függönyt a szívem kalapált. Nagyon boldog voltam mikor hiba nélkül előadták a gyerekek a mesét és felcsendült a közönség tapsvihara.

A műsorunk végén összepakoltuk a „vándorszínházunkat” és vártuk az eredményhirdetést. Közben kihagyhatatlan volt a már szokásos „rakamazi fagyizás”, bár a szeles idő ennek nem kedvezett nagyon. A várakozás így egy cseppet sem volt unalmas, a gyerekek a kolozsvári gyerekekkel ismerkedtek, míg a zsűri megérkezett.

Az angol csoportokkal kezdték az eredményhirdetést. Az angol tanárnő miközben átadta a legigényesebb, legjobb díszlet díját külön gratulált, hogy a legteljesebb produkciót láthatta a nap folyamán. Szerencsére mindezt magyarul is elmondta, s mikor a felkészítő tanár munkáját angolul köszönte meg, akkor mertem csak bevallani, hogy igazából nem tudok angolul, akkor gratulált külön is. Eredményhirdetés után mindenki a házigazdák vendége volt egy szelet tortára, majd egy kis színpadi bulizással köszöntünk el. Az oklevéllel s a sok-sok ajándékkal boldogan indultunk haza.

A hazautazásunk szokásosan most is a McDonald’s-hoz vezetett, de a hideg szél miatt a csúszdázás elmaradt a gyerekeknek. Este kilenckor sikerült megérkeznünk az iskolához, s elmondhatjuk, hogy ez egy szuper nap volt!

Egy ilyen fantasztikus nap után köszönetet mondok a meghívó Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézetnek, akik figyelmes házigazdáink voltak. Köszönöm iskolánknak, hogy biztosította az utazást. Külön köszönöm Mónusné Ruscsák Ildikó, Dr. Stadlerné Rózsa Anikó, Mónus Barnabás és Tóth Alex segítségét a színpad rendezéséért, díszletek pakolásáért. Szürösné Orosz Andreának a jelmezhez, Séra Imrének a díszlethez nyújtott segítségüket köszönöm. Az angol fordítást Szabóné Balogh Erika tanárnőnek köszönöm. A fesztiválra elkísért s munkámat végig segítette Kocsisné Józsi Alice kolléganőm, akinek munkáját segítségét, türelmét köszönöm. Köszönet jár végül a gyerekeknek, hogy ilyen büszkék lehetünk rájuk, s szüleiknek, akik segítették, lehetővé tették ezt a napot!

Az élménybeszámolóm végén a mese szereposztása látható, akiknek köszönhetem, hogy iskolánk jó hírnevét öregbítették, s a zsűri elnöke külön gratulált a díjak átadásakor a színvonalas előadásukhoz.

Baráth Anikó színjátszó szakkör vezető

Hófehérke és a hét törpe

Dadus: Kiss Petra Mónika

Király: Tahirák Dávid Sándor

Királynő: Csökmei Viktória Vanessza

Vincze Szilvia Zsuzsánna

Rendes Dominika

Jánvári Kitti

Hófehérke: Stadler Petra

Kántor Anett

Vadász: Vilmán László Barnabás

Varázstükör: Riczkó Ferenc

Herceg: Séra Áron

7 törpe: Mónus Eszter

Serbán Attila

Birke Alida Alexa

Nagy Bálint Kristóf

Szürös Andrea

Tóth Ádám Károly

Szabó Kata

Dramaturgia, rendezés, jelmez- és díszlet: Baráth Anikó

 

További cikkeink...