Szilvalekvár főzés

Iskolakert program keretén belül egy kis virtuális sétára hívnám a kedves érdeklődőket, hogy az alábbi linken elérhető kisfilmben bemutathassam kertünk életének egy kis részletét.

A film betekintést nyújt egy csodálatos világba. Iskolánk diákjai megismerik azt a tudást, hogyan lesz a terméketlen talajból vetésre alkalmas ágyás, az ágas bogas, vadhajtásokkal teli fából bőven termő gyümölcsfa, illetve a megtermelt zöldségekkel, gyümölcsökkel mit is tehetünk, hogy ízüket a hosszú tél folyamán is a szánkban érezhessük.

Ebben tanáraink folyamatosan koordinálják a gyerekeket, akik fogékonyak az effajta tudás befogadására.

- A film első részében megmutatjuk a talaj előkészítését az őszi magvetéshez, dugványozáshoz, majd magát a magvetést lehet nyomon követni.

- Ezt követi egy Szabolcsra, de inkább a Beregre jellemző gyümölcs („Nemtudom” szilva) betakarítása, válogatása, tisztítása, darabolása. Külön köszönet a Gyümölcs programnak, hogy kiegészítette gyümölcskészletünket!

- Majd a feldolgozás, tartósítás következett. Hogyan lesz a szilvából ízletes szilvalekvár? Kitartó kemény munkával! A főzésben résztvevő gyerekek egyike sem gondolta, hogy ez ilyen kemény munka.

Legvégül a kertben megtermelt zöldségek felhasználásával egy őszindító party keretében fantasztikus lecsót készítettek a gyerekek a Rétközi-tó partján álló Bucka lakban. Köszönjük Döge község önkormányzatának, hogy a Közmunka programban termelt zöldségekből kiegészítették termésünket!

Had mondjak most köszönetet azon tanároknak kik időt, energiát nem sajnálva mindennapi munkájuk részeként tekintenek a Kertprogramra:

Baráth Anikó tanítónő, Balogh Zoltánné tanárnő, Agárdi Sándor tanár (iskolánk volt igazgatója).

A filmezés, vágás, fényképezés világában otthonosan mozgó igazgatónk Józsi Barnabás, és természetesen maga a Kertprogram.

Széles András Károly tanár

A videó lejátszásához kattints a képre!