Get Adobe Flash player
Ma 2021. szeptember 28., kedd, Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 124 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa508
mod_vvisit_counterTegnap365
mod_vvisit_counterEzen a héten873
mod_vvisit_counterMúlt héten2460
mod_vvisit_counterEbben a hónapban10995
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13709
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1104218

Az elmúlt 20 percben Online: 6
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2021 szept., 28

Iskolai hírek

Ajándékcsomagot kaptunk

Már második alkalommal kedveskedtek édességcsomagokkal a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium,Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda nevelői és diákjai. A csomagokat szerdán a délelőtti időszakban hozták el. Hálásak vagyunk, hogy gondoltak iskolánk gyermekeire. Megköszönjük szeretetteljes ajándékukat, és kívánunk az intézmény vezetőinek, tanárainak, dolgozóinak s nem utolsó sorban valamennyi diáknak áldott karácsonyt és boldog új esztendőt!

Agárdy Sándor intézményvezető

Végvár készítése 6. osztályban, történelem órán

Bagolyköpet vizsgálat a természetkutató szakkörön

Néhány hetes előkészítő munka után került sor iskolánk szakköröseinek arra a foglalkozására, ahol erdei fülesbaglyok köpeteit vizsgálták, és a szétbontott csontmaradványokat fel is dolgozták. A gyűjtés több helyszínről is történt. (Tornyospálca Ricsikai erdő, László tanya és Döge, Dózsa György utca) A szárítás után a vizsgálatot követően ki is állítottuk a feldolgozott anyagot. A tanulók nagyítóval, később sztereó-mikroszkóppal részletesen megtekinthették a csontokat. A baglyok elsősorban kistermetű rágcsálókkal, énekesmadarakkal és nagyobb termetű ízeltlábúakkal táplálkoznak. (Kitinmaradványokat most nem találtunk.) Az elfogyasztott táplálék emészthetetlen részeit, mint a csontok, toll, szőr, rovarok kitinpáncélja, egy tömör, úgynevezett köpet formájában kiöklendezik. A bagolyköpetek fajspecifikusak, vagyis adott fajra jellemzőek (tehát más alakú köpete van a kuviknak, mint az erdei fülesbagolynak, vagy mint a macskabagolynak, stb.) Ez alapján a bagoly megfigyelése nélkül is megállapíthatjuk, hogy az adott területen mely bagolyfaj fordul elő. Ezek a köpetek összegyűjtve jól elemezhetők, ha azokat szétbontjuk és a bennük található csontokat, elsősorban koponyákat megvizsgáljuk. Az általunk használt sztereó mikroszkóppal nagyon alapos elemzés is végezhető. Az épen maradt koponyák alapján egyértelműen megállapítható, hogy milyen rágcsáló vagy énekesmadárfaj volt az adott bagoly tápláléka. Következtetni tudunk az adott terület rágcsáló faunájára, hiszen a baglyok gyakran ejtenek zsákmányul számunkra az adott területről eddig nem ismert rágcsálókat, melyek igen rejtett életmódjuk következtében nagyon ritkán, vagy nem is kerülnek szem elé. A szakkörön a vizsgálat célja elsősorban a megismerés volt, valamint hogy közelebb kerüljünk ezekhez a még ma is sokak által üldözött, tévhitekkel felruházott madarakhoz. (agárdy s)

Karácsonyi készülődés

Elsőseink alkotásai

További cikkeink...